Pieczony kurczak w tymianku i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej miseczce przygotować marynatę. Połączyć oliwę, sól, czosnek granulowany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek.
2.Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Do środka tuszy włożyć kilka ząbków czosnku oraz gałązki tymianku. Otwór zatkać cząstkami jabłka. Następnie kurczaka polać przygotowaną marynatą i rozsmarować ją dokładnie.
3.Na dno dużej blachy do pieczenia (lub naczynia żaroodpornego) wylać bulion. Położyć kurczaka i szczelnie zakryć go folią. Wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h.
Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę.
4.Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz i podzielić na części, podawać polanego sosem.
Porady
Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.
Komentarze