Pieczony kurczak w tymianku i czosnku

4.49 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Soczysty, chrupiący, aromatyczny, pachnący i nieziemsko pyszny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, kurczak z piekarnika.

Składniki:

  • 1 kurczak w całości
    1 jabłko
    3-4 ząbki czosnku
    Kilka gałązek tymianku
    Sól, pieprz
    500ml bulionu

    Marynata
    3 łyżki oliwy
    3-5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki suszonego tymianku
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak w tymianku i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce przygotować marynatę. Połączyć oliwę, sól, czosnek granulowany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek.
  • Pieczony kurczak w tymianku i czosnku 2. Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Do środka tuszy włożyć kilka ząbków czosnku oraz gałązki tymianku. Otwór zatkać cząstkami jabłka. Następnie kurczaka polać przygotowaną marynatą i rozsmarować ją dokładnie.
  • 3. Na dno dużej blachy do pieczenia (lub naczynia żaroodpornego) wylać bulion. Położyć kurczaka i szczelnie zakryć go folią. Wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h.
    Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę.
  • Pieczony kurczak w tymianku i czosnku 4. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz i podzielić na części, podawać polanego sosem.

Porady

Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować