Kurczak faszerowany kasza gryczana i suszonymi grzybami

4.5 (196 ocen)

Doskonały na obiad dla kilku osób

Składniki:

  • 1 duży kurczak ( mój miał ponad 2 kg )
    2 szklanki kaszy gryczanej
    4 garście suszonych grzybów
    3 - 4 cebule
    przyprawa do kurczaka pikantna
    sól, pieprz, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kurczak faszerowany kasza gryczana i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak faszerowany kasza gryczaną i suszonymi grzybami 1. Kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam, wytrybowałam ( wyciągnęłam z niego kości, można tego nie robić) . Posypałam ostrą przyprawą do drobiu i pozostawiłam na noc w lodówce.
    Suszone grzybki namoczyłam wcześniej ( około 1 h ), ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam zachowując wodę od gotowania grzybków.
    Kaszę gryczaną ugotowałam w 4 szklankach wody. Wykorzystałam wodę od gotowania grzybków, a gdy mi jej zabrakło uzupełniłam zwykłą wodą.
    Cebulkę pokroiłam w drobna kostkę , podsmażyłam na patelni z dodatkiem oliwy, grzybki rozdrobniłam. Całość dodałam do uprażonej kaszy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wegetą.
    Gdy farsz przestygł nadziałam nim kurczaka, otwór spięłam wykałaczkami, dodatkowo wzmacniając spięcie nitką ( krzyżując na przemian tak jak się sznuruje długie buty ). Piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny.
    Resztę farszu który mi pozostał podawałam w osobnym naczyniu podgrzany na tłuszczu od pieczenia kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-03i5ioe

To może cię zainteresować