Przepis na to szybkie, koreańskie danie wielu zaskoczy w swej prostocie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, jak i na grilla. Kosztujcie tych wspaniałych smaków. Dodatki wg uznania i preferencji smakowych.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500-600 g filetów z kurczaka
Marynata:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sezamu
sól, pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 mała puszka kukurydzy
10 pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka wężowego
1 mały słoik kiełków fasoli mun
Dressing:
50 ml oleju z pestek winogrona
kilka kropli oleju sezamowego
1 łyżka cukru palmowego
50 ml octu ryżowego
sól, pieprz
Dodatkowo:
200 g ryżu jaśminowego
olej do smażenia
Kurczak dak bulgogi z surówką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g).
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej.
Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę.
Przygotowujemy dressing:
Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa).
Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą.
Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym.
Komentarze