Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na to szybkie, koreańskie danie wielu zaskoczy w swej prostocie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, jak i na grilla. Kosztujcie tych wspaniałych smaków. Dodatki wg uznania i preferencji smakowych.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500-600 g filetów z kurczaka
    Marynata:
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu ryżowego
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżka świeżego startego imbiru
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka sezamu
    sól, pieprz
    Surówka z kapusty pekińskiej:
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    1 mała puszka kukurydzy
    10 pomidorków koktajlowych
    1/2 ogórka wężowego
    1 mały słoik kiełków fasoli mun
    Dressing:
    50 ml oleju z pestek winogrona
    kilka kropli oleju sezamowego
    1 łyżka cukru palmowego
    50 ml octu ryżowego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    200 g ryżu jaśminowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kurczak dak bulgogi z surówką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 1. Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g).
    Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę.
    W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej.
    Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę.
    Przygotowujemy dressing:
    Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa).
    Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą.
    Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować