Kurczak słodko - kwaśny z ryżem

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

2 filety z kurczaka
2 jajka
60 g mąki kukurydzianej
olej do smażenia
pieprz czarny
sól

Sos

120 ml octu jabłkowego
55 g brązowego cukru
85 g ketchupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki czosnku mielonego

Dodatkowo

200 g ryżu
2 łyżki sezamu
cebula dymka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem

  • 1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
    Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  • 2. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżdróbkuchnia chińska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka kurczaka słodko - kwaśne

Dodane przez: Gregorhspeed

Udka kurczaka słodko - kwaśne

Mięso kurczaka lubi większość....

kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym

Dodane przez: tatalia

kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym

znakomity pomysł na obiad

RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dodane przez: magdzia44448

RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Wyjątkowe danie - jak z chińskiej...

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku

Dodane przez: Ania_L

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku

Jeśli macie ochotę na szybki, a...

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: magdzia44448

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...

image-2871044

Dodane przez: KasiaKitek

Kurczak z mango w sosie słodko-kwaśnym

Jeśli lubisz lekkie dania, z nutą...