Danie to jest połączeniem ostrych smaków między kminku, czarnego pieprzu, chili ze słodkim cynamonem, jest genialne.
30 min
Składniki:
1 filet z kurczaka sól
2 ząbki czosnku (starte na tarce)
mały kawałek imbiru
olej do smażenia
Sos:
150 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki gęstego jogurtu
100 ml wody
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren kolendry1 większa szczypta chilli
Kurczak a'la garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na kawałki , solimy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.Podsmażamy na patelni ze wszystkich stron na złoto (w sumie około 15 minut).
Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.
Komentarze