Kurche ciasteczka miodowe misie

4.51 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pyszne kruche ciasteczkaw kształcie misia z dodatkiem miodu, który nadaje im niepowtarzalny smak. Do ich zrobienia zainspirowały mnie ciastka z jednego z blogów. Przerobiłam je według upodobań moich córeczek i wyszły super :) To super pomysła na przyjęcie dla dzieci, np. urodziny itp.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki: (6-8 szt)
    ok. 125 g mąki + odrobina do podsypania jeśli jest potrzeba,
    50 g masła (powinno być zimne),
    ok. 20 g miody płynnego,
    ok. 20 g cukru pudru,
    1 żółtko,
    oraz:
    1 łyżeczka kakao do ciemnej części,
    2 kostki białej czekolady- opcjonalnie do białej części,
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kurche ciasteczka miodowe misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko. Masło posiekać na mniejsze kawałki (możemy tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Miód jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić.
    Składniki wymieszać( poza kakaem), zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść do połączenia składników, do drugiej dodać startą białą czekoladę (na tarce o jak najmniejszych oczkach) i oczywiście dokładnie zagnieść, a następnie włożyć do dwóch woreczków lub zawinąć w folię i włożyć do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
    Schłodzone ciasta rozwałkowywać na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (ok. 3-5mm). Następnie wykroić szklanką lub literatką duże koła (ok. 6-7 cm średnicy) i małe koła np. kieliszkiem (ok. 3-4 cm średnicy). Na jedno duże jasne kółko będą przypadać 2 mniejsze ciemne koła lub odwrotnie według upodobań.
    Na dużym białym kółku układamy jedno całe brązowe kółko, które będzie nosem, drugie mniejsze, brązowe dzielimy na pół - to będą uszy, przykładamy i dociskamy je delikatnie do głowy naszego misia (możemy również umieścić je pod białym dużym kółkiem czyli głową tak aby ich większa część wystawała).
    Z reszty ciasta formujemy malutkie kuleczki które będą oczami oraz czubkiem noska lub po upieczeniu możemy udekorować według własnego uznania np. lukrem czy czekoladą.
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C przez około 10 min (aż się lekko zarumienią). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i grubości ciastek. Odstawiamy do wystudzenia. Smaczneg
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować