Emilka zażyczyła sobie ciasteczka misie. Wywołały na jej twarzy taki uśmiech, że naprawdę warto było je zrobić. Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki.
60 min
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
75 g cukru pudru
małe jajko
szczypta soli
łyżka kakao
łyżeczka mleka
dodatkowo:
lukier
rozpuszczona czekolada
Ciasteczka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować. Literatką wycinać koła z ciemnego ciasta, z jasnego wycinać mniejsze kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut.
Na wystudzonych ciasteczkach narysować lukrem oczy a pyszczki czekoladą.
Komentarze