Składniki:
100 g sezamu
100 g masła
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
½ łyżeczki soli
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasteczka miodowe
1.
Sezam wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy ok. 2 min. Masło ucieramy z cukrem białym i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, miód i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy połowę sezamu. Wkładamy całość na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, lepimy z ciasta kulki o średnicy 2 cm, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, następnie posypujemy każde ciastko sezamem. Między ciasteczkami zostawiamy dość duże odległości. Jeśli ciasto klei się do rąk, zmocz je zimną wodą, wtedy łatwiej uformujesz kulki. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze