Ciasteczka miodowe

4.5 (154 ocen)

  • Dla 6 osób

Ciasteczka miodowe

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    100 g sezamu
    100 g masła
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy ok. 2 min. Masło ucieramy z cukrem białym i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, miód i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy połowę sezamu. Wkładamy całość na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, lepimy z ciasta kulki o średnicy 2 cm, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, następnie posypujemy każde ciastko sezamem. Między ciasteczkami zostawiamy dość duże odległości. Jeśli ciasto klei się do rąk, zmocz je zimną wodą, wtedy łatwiej uformujesz kulki. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować