Kulki z mielonego mięsa w zalewie octowej na 2 sposoby. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób numer 1:
Mięso robimy tak jak na mielone lub klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.Składniki na zalewę połączyć, dodać cebule i gotować 5 min. Przestudzić. Na dno naczynia wykładamy cebule, trochę przypraw i układamy usmażone kuleczki na górę też wykładamy cebule i zalewamy zalewą, później zakręcamy, odstawiamy do "przegryzienia".
Sposób numer 2:
Wyrabiamy mięso jak na mielone, formujemy kulki i obgotowujemy w bulionie. Zalewa:gotujemy wodę z pozostałymi składnikami. Marchewkę kroimy w plastry, cebule w ćwiartki, które opalamy na gazie. Całość gotujemy ok. 5 minut. Ostudzone kulki mięsne wkładamy do garnka z również wystudzoną zalewą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 h.
Porady
Jeśli kulki ze sposobu numer 2 są za mało octowe to dolewamy do nich kieliszek octu na 3 godziny przed podaniem.
Komentarze