Kulki z mięsa mielonego w zalewie

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka sprawdza się na różnego rodzaju imprezach domowych, szybko znika ze stołu idealnie nadaje się jako przegryzka do wódki. Robię ją bardzo często na święta, różne okazje lub po prostu gdy zostaje mi mięsa z obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego (wołowo-wieprzowe),


    Zalewa:

    2 szklanki wody,

    1 szklanka octu,

    2 cebule ( pokrojone w piórka ),

    ziele angielskie kilka ziaren

    liscie laurowe kilka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Klops Przystawki

Kulki z mięsa mielonego w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone robimy tak jak na klopsy tylko bez majeranku wszystko razem mieszamy, lepimy małe klopsiki, następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy, potem wykładamy na ręcznik papierowy żeby ociekły i wystygły.

    Zalewa: zalewę wraz z przyprawami i cebulą gotować 5 min. potem przestudzić. W słoiku 0,5l na dno wykładamy cebule, trochę przypraw i układamy usmażone kuleczki na górę też wykładamy cebule i zalewamy zalewą, później zakręcamy, odstawiamy do "przegryzienia".

Porady

Można spożywać już po 3 dniach lecz najlepiej smakują po około 2 tygodniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować