Kulki rybno-ziemniaczane

5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pomysł otrzymałam od kuzynki z Ukrainy. W tych kluskach dominuje smak ryby. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 70 dkg ziemniaków
    1 średni leszcz
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 dkg srea żółtego startego
    1 jajko
    1/2 papryki czerwonej
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól.pieprz
    Ponadto:
    2 jajka
    olej do smażenia
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Kulki

Kulki rybno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki rybno-ziemniaczane 1. Rybę opłucz, oczyść, podziel na dzwonka, wrzuć do gotującej się wody. Chwilę zagotuj, wyjmij dzwonka i usuń ości. Mięso przekręć przez maszynkę
  • Kulki rybno-ziemniaczane 2. Ziemniaki opłucz, obierz i ugotuj , przeciśnij przez praskę.
  • Kulki rybno-ziemniaczane 3. Paprykę posiekaj na drobno. Do ziemniaków dodaj, obie mąki, rybę, ser, zieleninę, jajko, paprykę , sól.pieprz.
  • Kulki rybno-ziemniaczane 4. Zagnieć ciasto jak na kopytka.
  • Kulki rybno-ziemniaczane 5. Rękoma oprószonymi mąką formuj kulki wielkości orzecha.
  • Kulki rybno-ziemniaczane 6. Obtocz w mące , roztrzepanym jajku, i bułce tartej.
  • Kulki rybno-ziemniaczane 7. Smaż w głębokim tłuszczu na średnim ogniu przez około 8min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować