Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)

4.51 (152 ocen)

Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne !

Składniki:

  • na około 18 sztuk
    1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu)
    1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
    3/4 szklanki daktyli
    1/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut.
    Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.
    Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę.
    Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
    Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować