Krwista zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Można zrobić wersję mięsną i bezmięsną. Jeśli wybierzemy wersję z mięsem, pamiętamy by najpierw obgotować mięso i zdjąć szum albo wymienić mu wodę. Potem kroimy do takiego mięsnego wywaru: marchew, pietruszkę (ja daję zawsze w całości), kawałek selera, kawałek pora, dodaję świeżą lub ususzona natkę pietruszki. Dodajemy przyprawy: ziele ang., listek laurowy, sól i pieprz (plus inne zioła których aromat lubimy: u mnie lubczyk). Gotujemy chwilę jak na rosół. Nad gazem opalamy małą cebulkę, dodajemy do wywaru. Wrzucamy 3-4 kapelusze suszonych grzybów, które dadzą aromat zupie. Kalafiora dzielimy na różyczki i po umyciu wrzucamy do zupy. Wsypujemy soczewicę. Gotujemy aż do uzyskania miękkości kalafiora i soczewicy. Wcześniej zawsze wyjmuję mięso i pietruszkę.W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy w wodzie, hartujemy ciepłą zupą. Można wymieszać go również z dodatkiem śmietany (lub śmietanę dodać bezpośrednio na talerz). Wlewamy do zupy, mieszamy. Do smaku wsypujemy troszkę sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej (ja dodałam kawałek ususzonego chilli). Zupa gotowa. Zupę można przystroić natką pietruszki :)
Komentarze