Kruszonka ze śliwkami

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Mam wspaniałą rodzinę, dla której piekę ciasta. Często korzystam z książek kucharskich.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 3,5 szkl. mąki
    ● 5 jajek
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● kostka margaryny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● 1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszonka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonka ze śliwkami 1. Żółtka mieszamy z mąką,
    proszkiem, cukrami i margaryną.
    Wyrabiamy kruszonkę. Dzielimy
    na pół. Białka ubijamy na
    sztywną pianę.
  • 2. Śliwki myjemy, przekrawamy,
    wyjmujemy pestki. Tortownicę
    (śr. 26 cm) natłuszczamy
    i wysypujemy bułką. Wykładamy
    połowę ciasta. Układamy śliwki, przykrywamy pianą i posypujemy
    resztą ciasta. Pieczemy
    45 minut w temperaturze
    ok. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować