Krupnik z kaszą pęczak i grzybami

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Krupnik z kaszą pęczak i suszonymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny, jest to moja ulubiona zupa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych

    2 marchewki

    1 pietruszka

    Kawałek selera

    1 cebula

    5 ziemniaków

    1 szklanka kaszy pęczak

    Garść suszonych grzybów

    Sól.pieprz

    Przyprawa maggi w płynie

    Vegeta

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować