Krupnik na żeberkach

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i sycąca zupa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 l wody
    300 g żeberek
    2 średnie marchewki
    3 średnie ziemniaki
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    1 mały korzeń pietruszki
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować