Krupnik na żeberkach, tradycyjny krupnik

5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Tradycyjna zupa w polskiej kuchni. Łatwa i sycąca. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag świeżych żeberek ekstra
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    4 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    świeżo posiekana natka zielonej pietruszki/ew suszona
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na żeberkach, tradycyjny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, można pokroić na mniejsze kawałki, zalewamy ok 3 l wody, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i odszumowujemy. Do czystego wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,czosnek gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1,15 h.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy , myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy i gotujemy ok 5-10 minut.
    Ziemniaki obieramy i myjemy, dodajemy do zupy i gotujemy ok 15 minut.
  • 3. Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą. i świeżo mielonym pieprzem, pietruszką.
    Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę wody.
    Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.
    Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Porady

Jeżeli nie lubimy żeberek , krupnik można ugotować np na skrzydełkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować