Krupnik na żeberkach, tradycyjny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, można pokroić na mniejsze kawałki, zalewamy ok 3 l wody, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i odszumowujemy. Do czystego wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,czosnek gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1,15 h.
2.Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy , myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy i gotujemy ok 5-10 minut.
Ziemniaki obieramy i myjemy, dodajemy do zupy i gotujemy ok 15 minut.
3.Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą. i świeżo mielonym pieprzem, pietruszką.
Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę wody.
Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.
Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Porady
Jeżeli nie lubimy żeberek , krupnik można ugotować np na skrzydełkach.
Komentarze