Krupnik na gęsich żołądkach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupka, którą niedawno robiłam... pyszny, pożywny i rozgrzewający krupniczek na gęsich żołądkach. Jeśli ktoś nie lubi tego typu podrobów, to warto przynajmniej przygotować z nich wywar do zupy, bo smak jest zupełnie inny. Robiłam już krupnik na kurzych i indyczych żołądkach, ale te gęsie są dla mnie najlepsze. Przepis jest prosty, niewiele potrzeba do takiej zupki :-)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    700-800 g gęsich żołądków
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    3-4 ząbki czosnku
    3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    sól i pieprz do smaku
    troszkę masła klarowanego lub oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krupnik

Krupnik na gęsich żołądkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić z błonek i zalać wodą. Zagotować, zebrać szumowiny, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu przez 2-2,5h, aż żołądki zmiękną.

    Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić warzywa, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty czosnek i jeszcze smażyć przez kilka minut.

    Żołądki wyjąć z garnka i wywar przecedzić na drobnym sitku. Wrzucić z powrotem żołądki do zupy, dodać warzywa z patelni, wsypać kaszę wcześniej przelaną wodą na sitku.

    Całość gotować jeszcze 15-20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Krupnik na żołądkach drobiowych

To może cię zainteresować