Kruchy trójsmakowiec z żurawinowo-serowymy pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:.Zmielony mak zalej gorącym mlekiem,dodaj masło i cukier,smaż na wolnym ogniu ok.10 minut, cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny mak wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i olejkiem migdałowym.
2.Masa serowa:Ser zmiel,dodaj jajko,cukier i budyń, dokładnie wymiksuj.
3.Kruszonka: wszystkie składniki zagniatamy i schładzamy w lodówce
4.Ciasto: wszystkie składniki oprócz kakao przełóż na stolnicę i zagnieć ciasto,podziel na dwie równe części do jednej dodaj kakao. Ciasto rozwałkuj i małą szklanką wycinaj kółka(po 20sztuk z jasnego i ciemnego ciasta)na ciemnym ułóż porcje sera,a na jasnym dżem żurawinowy,zlepiaj pierożki i układaj na przemian w blaszce(32*25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Na pierożkach układaj kupkami ser,mak oraz marmolade oraz pozostałe ciasto z pierożków.
6.Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy na 50 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Komentarze