Ciasto żurawinowo-owsiane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne kawy idealne do kubka gorącej kawy czy kakao. Dodatek opłatków owsianych dodaje ciekawego smaku

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 32x20cm
    Ciasto
    -2,5 szkl. mąki pszennej
    -1,5 szkl. płatków owsianych górskich
    -1 szkl. brązowego cukru
    -1/4 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki sody
    -1 łyżeczka cynamonu
    -9 łyżek masła
    -1,5 op. cukru wanilinowego (16g)

    Masa
    -1 szkl. suszonej żurawiny
    -3/4 szkl. śmietany 18%
    -2 łyżki mąki
    -1 duże jajko lekko ubite
    -1 czubata łyżka cukru pudru
    -op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto żurawinowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto. (warto zwrócić uwagę,by nie było zbyt rzadkie, moje trochę wsiąkło w ciasto).
    Następnie pokruszyć pozostałym ciastem. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować