KRUCHY MAKOWIEC

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne , kruche ciasto , wspaniałe nadzienie. Rodzina zajada się nim zapetytem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg)

    Masa:
    1 puszka masy makowej (ok.850g)
    3 jabłka
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy makowiec 1. Jabłka obrać , pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z masą makową. Ze
    wszystkich składników zagnieść ciasto. Przekroić je na 2 części.
    Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć nim blachę (o wymiarach ok.
    24x32 cm) natłuszczoną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na
    cieście
    rozsmarować równo przygotowaną masę. Drugą część ciasta
    rozwałkować na placek i wyciąć paski. Układać ukośnie na masie
    tworząc otwory. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp
    180st-200st na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Kruchy makowiec z jogurtową pianką

To może cię zainteresować