Kruchy makowiec z białym makiem

2 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny kruchy makowiec z masą z białego maku, bakalii i miodu. Makowiec z białym makiem jest delikatniejszy w smaku od takiego z makiem niebieskim oraz dużo smaczniejszy niż podobny kupny. Polecam.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche: 2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
    200 g masła
    4 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa makowa: 250 g białego maku
    2,5 szkl wody
    łyżka suszonej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek
    garść suszonych moreli
    5 łyżek mielonych orzechów
    50 g stopionego masła
    3/4 szkl miodu
    4 białka jaj
    oraz: czekolada mleczna, posypka
    blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Kruchy makowiec z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem.
    Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta kruchego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na 1 godzinę). Pozostałe ciasto kruche zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
    Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni) i wstawiamy do niego blaszkę z kruchym ciastem. W tym czasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wyjmujemy ciasto z pieca i na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy. Na mak ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować