Kruchy makowiec z białym makiem

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszny kruchy makowiec z masą z białego maku, bakalii i miodu. Makowiec z białym makiem jest delikatniejszy w smaku od takiego z makiem niebieskim oraz dużo smaczniejszy niż podobny kupny. Polecam.

WIN_20170302_191418 (2)
  • 16 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kruche: 2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
200 g masła
4 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa: 250 g białego maku
2,5 szkl wody
łyżka suszonej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
garść suszonych moreli
5 łyżek mielonych orzechów
50 g stopionego masła
3/4 szkl miodu
4 białka jaj
oraz: czekolada mleczna, posypka
blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Kruchy makowiec z białym makiem

  • 1. Masa makowa: Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem.
    Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta kruchego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na 1 godzinę). Pozostałe ciasto kruche zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
    Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni) i wstawiamy do niego blaszkę z kruchym ciastem. W tym czasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wyjmujemy ciasto z pieca i na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy. Na mak ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastoDesermakowiecpodwieczorekbiały mak

Komentarze

Podobne przepisy

Rogale z białym makiem i bakaliami.

Dodane przez: weronika63

Rogale z białym makiem i bakaliami

Bardzo smaczne rogale zrobione...

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Dodane przez: Mniam1

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Kruche ciasto przełożone musem...

image-0ymydu4

Dodane przez: nataliakielek

Jabłecznik na białym winie z makiem

To przepis na ciasto, które wykonałam...

Kruchy z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z rabarbarem i budyniem

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem...

Kruchy z śliwkowym budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z śliwkowym budyniem

To pyszne połączenie kruchego...

makowiec japoński z kremem

Dodane przez: klementynka

makowiec japoński z kremem

Ciężki, wilgotny, z dużą ilością...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE