Kruchy makowiec z jogurtową pianką

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój własny pomysł:D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szkl mąki
    3/4szkl cukru pudru
    250g margaryny
    3 łyżki śmietany
    2 jajka
    Łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    Puszka masy makowej
    5 białek
    0,25 szkl cukru
    Puszka brzoskwiń

    Pianka jogurtowa:
    5 białek
    400g jogurtu greckiego lub innego naturalnego, ale gęstego
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    ¾ szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy makowiec z jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę posiekać z margaryną następnie dodać resztę składników zarobić ciasto. ¼ ciasta wstawić do zamrażalnika na przynajmniej godzinę, a pozostałym ciastem wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa makowa:
    Białka ubić na sztywno dosypując cukier. Połączyć delikatnie z masą makową. Przełożyć na ciasto na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie.
  • 3. Pianka jogurtowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty i dodawać powoli jogurt, następnie mąkę wymieszaną z budyniem, dokładnie lecz delikatnie zmiksować. Piankę przełożyć na brzoskwinie, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 50 minut w 190C do zrumienienia ciasta.

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Kubanka z jogurtową pianką

To może cię zainteresować