Kruchy makowiec z jabłkami

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jeden z moich ulubionych makowców,wilgotna masa makowa z dodatkiem jabłek,bakali i miodu na miękkim kruchym cieście.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 25/35
    Ciasto kruche
    250 g cukru pudru
    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa
    2 szklanki maku
    6 białek
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    125 g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    5 jabłek( startych na tarce o grubych oczkach)
    6 łyżek kaszy manny
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Kruchy makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.
    Foremkę wysmarować tłuszczem i 3/4 ciasta wyłożyć na spód blaszki,a resztę ciasta odłożyć na bok.
  • 2. Masa makowa
    Mak sparzyć gorącym mlekiem,odcedzić i dwukrotnie zmielić z masłem.
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać zmielony mak,jabłka,kaszę mannę,bakalie i miód,wymieszać.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową,po czym wyłożyć na znajdujące się ciasto w blaszce,resztę odłożonego ciasta włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 przez 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować