Kruchy migdałowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto. Wylepiamy nią formę okrągłą o średnicy 26 cm, tak by ciastem pokryć także boki na wysokość ok 2-3 cm. Ciasto w formie wstawiamy do lodówki.
Masa makowa:
Mak wsypujemy do garnka, wlewamy do niego śmietanę i wodę, dodajemy cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu aż płyny wyparują. Wyłączamy gaz i dodajemy miód, rodzynki, jagody. Wlewamy aromat migdałowy.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonej masy. Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na kruche ciasto.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i mielone migdały umieszczamy w misce.Mieszamy. Masło roztapiamy i wlewamy gorące do sypkich składników. Mieszamy delikatnie tworząc strukturę kruszonki. Posypujemy nią masę makową.
Ciasto pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
Z ciasta kruchego można odłożyć mały kawałek ciasta i wyciąć kształt np gwiazdki i ułożyć na kruszonce.
Komentarze