Strucla makowa krucho - drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas, a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto, na trzy strucle:


    750 dag mąki pszennej
    3 jaja
    5 żółtek
    8 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru kryształu
    15 dag cukru pudru
    kostka masła lub margaryny, 20 dag
    3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
    opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    1 białko do posmarowania wierzchu makowców


    Masa makowa:

    50 dag maku niebieskiego
    ok 3/4 szklanki miodu
    rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa
    4 białka


    Polewa:

    tabliczka czekolady
    4-5 łyżek mleka
    skórka pomarańczy lub migdały w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Strucla makowa krucho - drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy mąką, jeśli zbyt się klei do dłoni. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

    2. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut, lub gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 5 minut, a potem zostawiamy w gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.

    3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka,,. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

    5. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy dowolnymi bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować