Kruche żurawinowe gwiazdki z białą czekoladą i cytryną

0 (0 ocen)

Nie ma u nas Świąt bez kruchych ciasteczek. Zazwyczaj były to tzw. maszynkowce ale w tym roku postanowiłam je trochę "podkręcić" dodatkiem żurawiny i polewą z białej czekolady z odrobiną cytryny. Wyszły kruche, w sam raz do pochrupania ze szklanką mleka czy herbaty. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki,
    200 g masła,
    1 żółtko ugotowane,
    2 żółtka surowe,
    125 g mąki ziemniaczanej,
    2/3 szklanki cukru pudru,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    1/2 szklanki śmietany 22%,
    100 g żurawiny suszonej

    Krem czekoladowy:

    200 g białej czekolady,
    6 łyżek słodkiej śmietanki 30%,
    skórka otarta z 1 cytryny,
    1 łyżka soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche żurawinowe gwiazdki z białą czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt, śmietanę. Wyrabiamy ciasto - jeśli nie będzie się chciało zupełnie kleić możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Wkładamy je na minimum 4-5 godzin do lodówki.
    Porcje ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy ciasteczka. Wykładamy na na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. I pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut na jasnozłoty kolor.
    Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy na gładki krem. Smarujemy ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować