Kruche z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z kwaskowatym rabarbarem i delikatną pianką smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    10 dag cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    MASA RABARBAROWA:

    50 dag rabarbaru
    10 dag malin mrożonych
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 pomarańczy


    BEZA:

    4 białka
    szczypta soli
    20 dag cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść gładkie ciasto z podanych składników.
  • 2. Owinąć folią spożywczą, schłodzić.
  • 3. Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 30x20 cm.
  • 4. Piec ok 20 min na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.
  • 5. Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić na kawałki.
  • 6. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • 7. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • 8. Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając.
  • 9. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  • 10. Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową. Wyrównać.
  • 11. Na wierzch wyłożyć bezę.
  • 12. Piec oko 60 min w 180 stopniach.
  • 13. Wystudzić w piekarniku.
  • 14. Inspiracja pochodzi z internetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować