Kruche ciasto z rabarbarem

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują

Goszka
  • 60min

Składniki

Ciasto kruche
• 2 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła
• 5 żółtek
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar
• 5 łodyg rabarbaru
• 1 budyń waniliowy
• 4 łyżki wiórek kokosowych
Beza
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 2 budynie waniliowe
• cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z rabarbarem

  • 1. Ciasto kruche
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia.
    • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki.
    • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę.
    • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem.
    • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało.
    • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu.
  • 2. Rabarbar
    • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki.
    • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki (u mnie 24x34 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Plastry uciskać palcami, aby połączyły się ze sobą. Ciasto nakłuć widelcem.
    • Wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • 3. • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać budyń.
    • Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód.
    • Pianę z białek położyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię.
    • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. Gdy jest mocno zamrożone, to zetrzeć na talerz i potem posypać.
    • Wstawić ciasto do piekarnika jeszcze na 40 minut.
    • Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiwiosnakruche z rabarbaremCiasto wiosenne

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem. Idealne...

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Dodane przez: Klaudia0318

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Rabarbar uwielbiam , czekam na...

kruche ciasto z rabarbarem

Dodane przez: PolskaGotuje

kruche ciasto z rabarbarem

Kiedyś to ciasto piekła moja mama.Teraz...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Dodane przez: malgosia84

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis ten dostałam od teściowej...

Pyszne ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z rabarbarem i galaretką

Ciasto jest bardzo proste i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE