Kruche ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 5 żółtek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Rabarbar
    • 5 łodyg rabarbaru
    • 1 budyń waniliowy
    • 4 łyżki wiórek kokosowych
    Beza
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 budynie waniliowe
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia.
    • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki.
    • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę.
    • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem.
    • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało.
    • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu.
  • 2. Rabarbar
    • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki.
    • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki (u mnie 24x34 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Plastry uciskać palcami, aby połączyły się ze sobą. Ciasto nakłuć widelcem.
    • Wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • 3. • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać budyń.
    • Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód.
    • Pianę z białek położyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię.
    • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. Gdy jest mocno zamrożone, to zetrzeć na talerz i potem posypać.
    • Wstawić ciasto do piekarnika jeszcze na 40 minut.
    • Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować