Kruche pierożki z masą kukułkową

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    1/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    20 dag masy krówkowej kukułka
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kruche pierożki z masą kukułkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, nakładamy masy krówkowej, składamy na pół, widelcem zlepiamy brzegi i nakłuwamy.
  • Do pieczenia. 2. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Pieczemy. 3. Następnie pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  • Gotowe. 4. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki pierożków. Tak około 34 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować