Kruche pierożki z kutią

1.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niezwykle pyszne i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny poczęstunek. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.Użyłam do nich gotowej masy z puszki, takiej pachnącej i pełnej bakalii. Polecam wypróbować takiej kutii. Upieczcie takie ciasteczka.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    20 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    40 dag kutii z bakaliami ( użyłam gotowej z puszki )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

1.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka Kutia

Kruche pierożki z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.
  • Formowanie 2. Formowanie pierożków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy formując pierożki.
  • 3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienia w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 4. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszły mi 2 blaszki ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować