Kruche pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło podgrzej i dodaj do niego cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstaw masę do przestygnięcia.
2.Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach wody, a następnie dodaj do przestudzonej masy. Dodaj pojedynczo żółtka i wymieszaj całość.
3.Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Następnie połącz z powstałą wcześniej masą i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj śmietanę by uzyskać jednolite ciasto.
4.Powstałe ciasto rozwałkuj nie za cienko (5-7mm) i wykrawaj kształty.
5.Piecz max. 10min. w temperaturze 180°C, a po wyjęciu zostaw pierniczki do ostygnięcia.
6.Czas na lukier- białko zmiksuj z 1 szklanką cukru pudru. Następnie powoli dodawaj odpowiednią ilość cukru pudru, aby masa stała się dość gęsta i nie rozlewała się.
7.Ostudzone pierniczki polukruj i ozdób według uznania.
Komentarze