Kruche pierniczki świąteczne

4.46 (180 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche pierniczki świąteczne

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1kg mąki pszennej
    300g masła
    340g cukru
    3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 żółtka
    4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

    Składniki na lukier:
    1 białko
    1-1,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Kruche pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzej i dodaj do niego cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstaw masę do przestygnięcia.
  • 2. Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach wody, a następnie dodaj do przestudzonej masy. Dodaj pojedynczo żółtka i wymieszaj całość.
  • 3. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Następnie połącz z powstałą wcześniej masą i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj śmietanę by uzyskać jednolite ciasto.
  • 4. Powstałe ciasto rozwałkuj nie za cienko (5-7mm) i wykrawaj kształty.
  • 5. Piecz max. 10min. w temperaturze 180°C, a po wyjęciu zostaw pierniczki do ostygnięcia.
  • 6. Czas na lukier- białko zmiksuj z 1 szklanką cukru pudru. Następnie powoli dodawaj odpowiednią ilość cukru pudru, aby masa stała się dość gęsta i nie rozlewała się.
  • 7. Ostudzone pierniczki polukruj i ozdób według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować