Tiramisu z figami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny deser nie tylko na jesienną chandrę :)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
    3 jajka od szczęśliwych kurek
    4 sztuki figi
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej
    50 ml likieru tiramisu
    Kakao do oprószenia
    Świeża mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu Likiery Kawy

Tiramisu z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek.
    Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, stopniowo pod koniec dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia.
    Figi myję kroję w plastry.

    Biszkopty łamię na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję świeżą miętą.

    Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Figi Kawa Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować