20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
3 jajka od szczęśliwych kurek
4 sztuki figi
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru tiramisu
Kakao do oprószenia
Świeża mięta do dekoracji
Tiramisu z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek.
Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, stopniowo pod koniec dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia.
Figi myję kroję w plastry.
Biszkopty łamię na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję świeżą miętą.
Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Smacznego!
Komentarze