Efektowna propozycja na śniadanie i nie tylko,doskonale sprawdzą na imprezowym stole ciesząc zarówno oko jak i podniebienie,można je przygotować ze swoim ulubionym nadzieniem.
60 min
Składniki:
na ciasto kruche:
250 g masła
250 g gęstej kwaśnej śmietany
500 g mąki pszennej+do podsypania
1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
300 g twarożku
5 rzodkiewek
2 średnie ogórki zielone
1 pęczek koperku+kilka gałązek do dekoracji
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
dodatkowo:
2 żółtka
1 białko
foremki na rurki
Kruche marchewki z warzywno-twarożkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników masła,maki,śmietany i soli zagnieść szybko gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placki grubości 1,5 milimetra,następnie pociąć na paseczki około 1,5 centymetra,brzegi pasków posmarować roztrzepanym białkiem.
2.Foremki na rurki wysmarować masłem,następnie owinąć na zakładkę paskami ciasta zaczynając od szerszego końca rurki.
Tak przygotowane marchewki posmarować roztrzepanym żółtkiem i poukładać na natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec około 10 minut.Wyjąć z piekarnika , całkowicie wystudzić i delikatnie ściągnąć z foremek.
3.przygotować nadzienie:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odciskając nadmiar wody.Rzodkiewki także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte ogórki i rzodkiewki wymieszać z twarożkiem przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Nadzienie nałożyć do szprycy bez końcówki i napełnić wystudzone marchewki
Pozostałe gałązki koperku powbijać do nadzienia,tworząc natkę marchewki.
Komentarze