KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKOWYM NADZIENIEM

4.47 (144 ocen)

  • 50 min

Przepis ten powstał z połączenia dwóch innych: na babeczki i sałatkę. Różnorodność smaków pozytywnie zaskoczyło moich gości, a i ja sama nie mogłam się oprzeć.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    3 żółtka
    8 dag cukru pudru

    NADZIENIE:
    0,5 kg pieczarek
    2 ugotowane na twardo jaja
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    łyżka majonezu
    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche babeczki z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miseczka z ciasta 1. PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE SPODY: Przesiewamy przez sito mąkę i siekamy ją z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto, a następnie przez 30 min chłodzimy je w lodówce.

    Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 - 3 mm. Wykrawamy szklanką kółeczka i forujemy z nich miseczki. Każdą owijamy paskiem folii aluminiowej (jak na zdjęciu). Pieczemy na złoty kolor w temp. 180oC (około 15 – 20 min).
  • 2. Pieczarki myjemy, obieramy i gotujemy przez 15 min. Odcedzamy, miksujemy blenderem, lub za pomocą maszynki do mięsa. Ugotowane jaja siekamy, łączymy z pieczarkami, solą, pieprzem i majonezem. Mieszamy i nadziewamy nim upieczone miseczki z kruchego ciasta. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Zamiast kleić miseczki z ciasta można nim wyłożyć gotowe foremki. Kruche spody można wypełnić dowolnym nadzieniem, od pikantnych, po całkiem słodkie, jak krem, czy bita śmietana z owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować