Kruche koszyczki na słono

0 (0 ocen)

  • 20 min

Koszyczki świetnie smakują i na dodatek super sie prezentują - smaczna odmiana której dokonamy w bardzo prosty sposób

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta kruchego
    2 piersi z kurczaka
    czosnek suszony
    pieprz
    sól
    olej
    papryka czerwona ostra
    3 liście kapusty pekińskiej
    kawałek cebuli
    3 plastry sera żółtego
    mieszanka przyprawy - suszone pomidory ze szczypiorkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kruche koszyczki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone, kruche koszyczki 1. Ciasto gotowe kruche rozwijam na stół. Nie zdejmuję dołączonego papieru do pieczenia. Ciasto podzieliłam po prostu na równe kawałki. Poszczególne kwadraty wkładam w otwory foremki do wypieków muffinów. Ugniatam lekko do na kształt koszyczka. Dno nakłuwam widelcem kilka razy. Takie koszyczki piekę w temp 180C około 15 minut. Podczas gdy koszyczki mi się pieką, pierś z kurczaka obsypuję obficie przyprawami oraz smażę z obu stron. Po usmażeniu mięsko kroję w drobną kostkę. Mi do koszyczków weszły 3 piersi. Kapustę pekińską myję i siekam w drobne kawałki. Cebulkę obieram i siekam. Koszyczki wyciągam z pieca i daje im chwilę aby się schłodziły i usztywniły. Następnie do środka upycham mięso. Na to kładę kapustę pekińską i trochę cebuli. Posypuję suszonym pomidorkiem ze szczypiorkiem. Na sam wierzch kładę ser żółty.
    Całość zapiekam chwilę w piecu aż ser się rozpuści.

Porady

Koszyczki łatwo przypalić - więc pieczemy je dosłownie kilka chwil. Jeśli macie ser w kostce tym lepiej - zetrzyj go na tarce i posyp wierzch. Danie wbrew pozorom bardzo szybkie i łatwe do wykonania .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować