Muffinki z Colą i czekoladą

4.98 (172 ocen)

  • 10 min

Pyszne, puszyste i mocno czekoladowe babeczki dla prawdziwego lasucha

  • 10 min

Składniki:

  • 200ml Coli
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    2 jajka
    czekolada mleczna
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z colą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki suche 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę siekam na drobne kawałeczki lub masakruję tłuczkiem. Suche składniki mieszam w jednej misce: mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, kakao i czekoladę.
  • składniki mokre 2. W tym czasie w drugiej misce mieszam mokre składniki: jajka miksuję z olejem i następnie dolewam Colę. Całość bardzo się pieni i "rośnie" więc polecam wziąć wysoką miskę.
  • mieszamy obie miski 3. Następnie mieszam suche składniki z mokrymi aż do połączenia - trwa to dłużej niż przy zwykłych babeczkach bo spieniona masa nie od razu chce się wymieszać. Następnie przelewam do papierowych foremek, posypuje wierzch czekoladowymi dropsikami i piekę w temperaturze 180C przez około 25 minut.

Porady

Babeczki są dość słodkie ale można po upieczeniu wierzch oblać ulubioną czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować