Domowa chińszczyzna

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Pyszne chińskie danie podane na ryżu

  • 10 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    olej
    mały por
    2 marchwie
    kiełki fasoli Mung ok 150g
    grzybki Mun kilka sztuk
    cebula
    papryka czerwona
    sól
    pieprz
    papryka suszona słodka
    śmietana 18% - ok 4 łyżki
    czosnek - 2 ząbki
    dwa plastry sera
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywka 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju. Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki. Marchew obieram i również kroję w małe, cienkie paseczki, Pora myję i kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę również myję i kroję w małe kosteczki lub paseczki. Fajnie sprawdza się do tego robot kuchenny który posieka nam wszystko na równe paseczki.
  • warzywa mieszamy z mięsem 2. Wszystkie warzywa dodaję do mięsa na patelnie i mieszam. Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.Całość podaje na ryżu.
  • pięknie udekorowane danie 3. Na sam koniec wycinam foremką np do pierników dwa serduszka i umieszczam je na talerzyku. Danie gotowe!

Porady

Gdy sos jest za gęsty lub jest go za mało to możemy dolać maślanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować