Kruche babeczki na słono z wątróbką

4.5 (175 ocen)

Pyszne połączenie kruchego ciasta z wątróbką

Składniki:


  • Składniki na ciasto:

    2 szkl mąki zwykłej
    1 szkl mąki krupczatki
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli
    1 margaryna Kasia


    Farsz:

    80 dag wątróbki drobiowej
    szczypiorek suszony
    Vegeta, pieprz
    2 cebulki
    3 łyżki margaryny
    2 łyżki śmietany 12%

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche babeczki na słono z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wykonanie :

    Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem aby powstały grudki.
    Przełożyć ciasto na stolnicę i szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut.
  • image-088v6yg 2.
    Wykonanie farszu ;

    Wątróbkę umyć i pokroić w kostkę,
    Patelnie rozgrzać i roztopić margarynę.
    Dodać wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę.
    Wątróbkę dusić do miękkości , dodać przyprawy i szczypiorek .
    Gdy wątróbka przestygnie dodać śmietanę i podusić całość widelcem.
  • image-0hs9jl4 3.
    Foremki do babeczek wysmarować margaryną .
    Ciasto rozwałkować , wycinać krążki troszkę większe od foremki.
    Przełożyć ciasto i wylepić foremkę.
    Do każdej babeczki nałożyć po łyżce farszu.
    Wierzch posypać starty żółtym serem i szczypiorkiem.
  • 4. Piec w temp 180 st. na złoty kolor .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować