REKLAMA

Kruche garnuszki z grzybami

wyświetlono: 329 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów więc ich przygotowanie mimo że pracochłonne było samą przyjemnością.

opublikowany: 17.06.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto :

    150g mąki pszennej
    125g zimnej margaryny
    0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%

    Farsz:

    200g pieczarek
    120g suszonych grzybów (ważone po namoczeniu)
    1 cebula
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oleju
Ocena:

(średnia 5 z 153 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wodą i zostawić na całą noc. Na drugi dzień... Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, proszek, żółtko, śmietanę i margarynę. Ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść, jeśli się bardzo klei to dodać więcej mąki. Z ciasta wyciąć 6 kół, wyłożyć nimi foremki do babeczek i odstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałego ciasta wyciąć 6 mniejszych kółek na pokrywki, a na środku każdej położyć kulkę która będzie służyła jako uchwyt. Z folii aluminiowej wyciąć 6 kwadratów, wyłożyć nimi ciasto a do środka wsypać suchą fasolkę. Piekarnik rozgrzać do 190'. Babeczki i "pokrywki "wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyrzucamy folię z fasolą i pieczemy babeczki aż się zarumienią. Pokrywki wyciągamy wcześniej żeby się nie przypaliły :-) Farsz: Pieczarki obrać i umyć, pokroić w kostkę, grzyby opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć grzyby aż będą miękkie, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Na koniec dodać sól, pieprz i pietruszkę. Po upieczeniu nadziewamy babeczki farszem, smakują dobrze na zimno i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Kruche paszteciki z grzybami

Idealne do czerwonego barszczu.

kategoria: kruche ciasto Przystawki paszteciki opublikowany: 30.01.2017 | wyświetlono: 4145 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: joka131 joka131

Garnuszki z łososiem

Bardzo pyszne i szybkie w wykononaniu .

kategoria: Przystawki opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 243 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

Te pierożki zawsze przygotowuje na swięta Bożego Narodzenia.

kategoria: Przystawki opublikowany: 13.01.2013 | wyświetlono: 3801 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Paszteciki z grzybami

Idealne na przyjęcie lub na świąteczny stół :)

kategoria: ciasto drożdżowe Przystawki paszteciki Pasztet opublikowany: 01.11.2020 | wyświetlono: 348 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE