REKLAMA

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

wyświetlono: 3327 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 1

Kiedy przychodzi sezon na śliwki, ciasto to gości na naszym stole bardzo często.

opublikowany: 24.08.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka masła
    15 - 17 dkg cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1 kg śliwek

    na kruszonkę: po 8 łyżek masła i cukru i 10 łyżek mąki

    Waniliowa pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/3 szklanki oleju

    Ponadto:
    mały słoik kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
Ocena:

(średnia 5 z 199 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki.
    Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
  • 3. Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x40) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
    powoli wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 5. Spód ciasta posmarować dżemem lub powidłami, wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i układać śliwki. Na wierzch zetrzeć kruszonkę
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można użyć dżemu wiśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

ciasto śliwkowe Dodane przez: Redakcyjna testerka


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bożena Z. ja.

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

proste ale bardzo smaczne - ciasto kruche ze sliwkami oslodzone delikatna pianką-polecam

kategoria: kruche ciasto Desery bezy beza opublikowany: 23.07.2016 | wyświetlono: 506 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE