Kruche ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto.
2.Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki.
Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
3.Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x40) wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
powoli wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
5.Spód ciasta posmarować dżemem lub powidłami, wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i układać śliwki. Na wierzch zetrzeć kruszonkę
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny.
Porady
Zamiast powideł śliwkowych można użyć dżemu wiśniowego.
Komentarze