Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

4.49 (193 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto ze słodką pianką i kwaskowatym rabarbarem.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    250g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    szklanka drobnego cukru
    łyżka cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu waniliowego
    pół szklanki oleju

    + 500g rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Masło pokroić na małe kawałki.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść.
    Podzielić na 2 części po 60% i 40%.
    Włożyć do zamrażalnika na 20min.
    Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Zetrzeć większą część ciasta na dno formy.
    Piec na złoty kolor w temp.190st.C przez ok.20min.
    Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • 2. Przygotowanie pianki:
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając na wysokich obrotach.
    Wsypać budynie i zmiksować.
    Strużką wlać olej i miksować do połączenia składników.
  • ciasto 3. Rabarbar pokroić na małe kawałki.
    Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać.
    Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
    Piec w 190st.C przez ok.30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować