Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
2.Formę ok 26x36 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić nim formę i włożyć do lodówki na czas nagrzewu piekarnika, ustawić na 170 stopni góra dół. Spód nakłuwać widelcem i piec 20 min
3.W między czasie rabarbar obrać, odciąć łodygi pokroić na ok 1 cm, wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i połową konfitury.
4.Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i krótką chwilę miksować.
5.Spód ciasta posmarować resztą konfitury, położyć rabarbar, następnie bezę i posypać płatkami migdałów. Piec 20 min nadal w 170 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i dodatkowo włączyć termoobieg - susząc bezę jeszcze przez 15 min
Komentarze