Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przełamanie słodkiego z kwaśnym, takie duety uwielbiam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto

    200 g mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    50 g cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka (białka zachować do bezy)

    Rabarbar

    600 g rabarbaru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 słoiczek (240 g) konfitury malinowej
    4 łyżki płatków migdałów

    Beza

    4 białka
    200 g drobnego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  • 2. Formę ok 26x36 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić nim formę i włożyć do lodówki na czas nagrzewu piekarnika, ustawić na 170 stopni góra dół. Spód nakłuwać widelcem i piec 20 min
  • 3. W między czasie rabarbar obrać, odciąć łodygi pokroić na ok 1 cm, wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i połową konfitury.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i krótką chwilę miksować.
  • 5. Spód ciasta posmarować resztą konfitury, położyć rabarbar, następnie bezę i posypać płatkami migdałów. Piec 20 min nadal w 170 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i dodatkowo włączyć termoobieg - susząc bezę jeszcze przez 15 min
  • 6. Gwarantuje - przepyszne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować