Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta zagnieść ciasto, na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto.
2. Uformować z niego kulę w razie potrzeby podsypując mąką, włożyć do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
3.Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki
4.białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. tortownicę u mnie 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
6.Połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć na spód przygotowanej formy
7.Na cieście ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach
8.piec przez ok. 45 minut. Na koniec obsypać cukrem pudrem
Porady
Tortownicę proponuję zastąpić formą o wymiarach 21 cm x 28 cm
Komentarze