Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

inaczej zwany pleśniak, troszkę w innej wersji

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g masła
    4 żółtka
 


    Beza

    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    + ok. 350 g śliwek
 
węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta zagnieść ciasto, na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto.
  • 2. Uformować z niego kulę w razie potrzeby podsypując mąką, włożyć do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
  • 3. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki
  • 4. białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. tortownicę u mnie 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 6. Połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć na spód przygotowanej formy
  • 7. Na cieście ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach
  • 8. piec przez ok. 45 minut. Na koniec obsypać cukrem pudrem

Porady

Tortownicę proponuję zastąpić formą o wymiarach 21 cm x 28 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować