Kruche ciasto w wersji jagodowo - truskawkowej.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto wygląda bardzo kolorowo i jest bardzo smaczne :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    świeże truskawki
    jagody
    kisiel wiśniowy
    bułka tarta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto w wersji jagodowo - truskawkowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, mąki pszennej, cukru, masła i sody oczyszczonej zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części ( jedna większą, drugą mniejszą). Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki.
    Przygotować truskawki i jagody.
    Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na papier większą część ciasta z lodówki. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec 10-15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, następnie na bułkę wyłożyć truskawki. Z białek ubić pianę ( można dodać szczyptę soli, ale niekoniecznie), do ubitej piany dodać kisiel wiśniowy + trochę cukru, jeśli ktoś lubi słodkie. Ubitą pianę wyłożyć na truskawki. Na pianę położyć jagody, a na to pozostałe z lodówki ciasto ( osobiście skubałam małe cząstki i kładłam na pianę ).
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 35 minut do zrumienienia. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. · SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

image-033cfad

To może cię zainteresować