Masa z jagodami:
4 jogurty naturalne każdy po 400 g
300 g czarnych jagód,umytych i osączonych
1/2 szklanki cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
cukier wanilinowy
Galaretka:
200 g czarnych jagód
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
biszkopty lub herbatniki
Ciasto jagodowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie masy z jagodami:
Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając w 1/3 gorącej wody. Następnie odstawić do ostygnięcia.Blachę o wym. 25x28 wyłożyć folią spożywczą i poukładać biszkopty lub herbatniki. Jagody zmiksować na mus,dodać cukier puder,cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do lodówki.
Wykonanie galaretki:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jagody zmiksować,dodać cukier puder i zimną wodę. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wylać na masę jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze