Kruche ciasteczka z dżemem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszne ciasteczka na raz, które zrobisz w mig.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
    160 g zimnego masła
    60 g cukru pudru
    4 ugotowane żółtka
    1 jajko
    opakowanie cukru wanilinowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    ulubiony dżem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez drobne sitko. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier wanilinowy i ugotowane, przetarte żółtka oraz jajko. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Następnie ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w 1 godzinę lodówce. Po tym czasie schłodzone ciasto podsypując mąką rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać podwójne krążki, jedne z dziurką, drugie bez. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie. Schłodzić 20-30 minut w lodówce by ciastka zachowały swój kształt. Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Ostudzić. Po upieczeniu całe krążki smarować dżemem, a krążki z dziurkami posypać cukrem pudrem i nałożyć na krążki z dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować