Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez drobne sitko. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier wanilinowy i ugotowane, przetarte żółtka oraz jajko. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Następnie ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w 1 godzinę lodówce. Po tym czasie schłodzone ciasto podsypując mąką rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać podwójne krążki, jedne z dziurką, drugie bez. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie. Schłodzić 20-30 minut w lodówce by ciastka zachowały swój kształt. Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Ostudzić. Po upieczeniu całe krążki smarować dżemem, a krążki z dziurkami posypać cukrem pudrem i nałożyć na krążki z dżemem.
Komentarze