Kruche ciasteczka z dżemem

4.5 (185 ocen)

Bardzo kruche i smaczne ciasteczka, przekładane dżeme wiśniowym do kawusi.

Składniki:

  • na ciasteczka
    mąka - 2 szkl
    żółtka jaj - 2 szt
    masło - 200 g
    cukier puder - 100 g
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier waniliowy - 1 opak
    dżem wiśniowy
    dodatkowo
    cukier puder do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Dżemy

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Kruche ciasteczka z dżemem 2. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Kruche ciasteczka z dżemem 3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe.
  • Kruche ciasteczka z dżemem 4. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut.
  • Kruche ciasteczka z dżemem 5. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.
  • Kruche ciasteczka z dżemem 6. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam ciastka serduszka i gwiazdki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować