Kruche ciasteczka motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Każdą część ciasta rozwałkować osobno i ułożyć jedno na drugim.
2.Z ciasta wykrawamy prostokąt,
3.który przecinamy wzdłuż na pół.
4.Każdy prostokąt zwinąć,
5.i zlepić razem.
6.Kroić nożem na ok. 0,5 cm. kawałki.
7.Spłaszczać palcami tworząc motylki.
8.Coś takiego :-))
9.Układać na blasze w niewielkich odstępach bo ciastka trochę urosną.
10.Piec w temp. 180*C ok. 15-20 min.
11.Pozostałe ciasto (okrawki) zagnieść i foremką wycinać ciasteczka. Mój syn z tego powodu bardzo szczęśliwy :-)
Porady
Warstwy ciasta smarować wodą lub roztrzepanym jajkiem wówczas ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwalać.
Formując motylki dobrze ścisnąć bo podczas pieczenia się odkształcają (jak widać :))
Komentarze