Kruche ciasteczka cytrynowe z dipem

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cudownie kruche i cytrynowe ciasteczka, które można zjeść same. Jednak w połączeniu ze wspaniałym musem, stają się prawdziwą ucztą dla smakoszy.

Sandra_bakes_a_party
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

MUS CZEKOLADOWO-POMARAńCZOWY:
- żółtko jajka: 5 sztuk
- białko jaja: 5 sztuk
- gorzka czekolada dobrej jakości: 200 gramów
- masło: 50 gramów
- cukier puder: 50 gramów
- ekstrakt pomarańczowy: 0.25 łyżeczki
CIASTECZKA:
- masło ekstra: 225 gramów
- cukier: 150 gramów
- jajko świeże: 1 sztuka
- mąka: 312 gramów
- sól: 1 szczypta
- ekstraktu wanilli: 1 łyżeczka
- skórka z cytryny: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasteczka cytrynowe z dipem

  • 1. Mus czekoladowo-pomarańczowy

    1. Ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasna (około 5minut).

    2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

    3. Dodaj masło o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę oraz ekstrakt pomarańczowy.

    5. Odstaw na chwilę, aby masa czekoladowa lekko przestygła.

    6. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    7. Powoli dodawaj masę czekoladową do masy z żółtkami. Najlepiej zrób to łyżką albo szpatułką silikonową.

    8. Następnie dodawaj partiami ubite białka do masy czekoladowej. Nie śpiesz się, delikatnie dodawaj po łyżce masy białkowej.

    9. Odłóż do lodówki, mus wtedy nabierze bąbelków.
  • Kruche ciasteczka cytrynowe z dipem-12. Ciasteczka cytrynowe

    1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (347°F).

    2. Sparz cytrynę gorącą wodą i dobrze wyszoruj szczoteczką. Starkuj skórkę na małych oczkach.

    3. W dużej misce utrzyj masło, śmietanę i cukier na puszystą masę.

    4. Dodaj żółtka, mąkę, sól, wanilię i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

    5. Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia ciastek, napełnij ją masą ciasteczkową. Jeżeli (tak jak ja) nie masz tyle szczęścia, wypełnij masą worek cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Łatwo nie będzie, gdyż masa jest twarda. Także tu kochane Panie, wykorzystajcie mięśnie swoich "brzydszych" połówek.

    6. Wyciskaj ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem, zostawiając 1 do 2cm odległości pomiędzy nimi.

    7. Piecz, aż ciasteczka będę lekko złotawe, około 7-10minut. Pamiętaj jednak że każdy piekarnik różnie piecze i po 5minutach zajrzyj, mogą już być gotowe.

    8. Przełóż upieczone ciasteczka na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć.

    9. Podawaj z musem czekoladowo-pomarańczowym. Niebo w gębusi! :)

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaczekoladaDeserciasteczkawiosnakruchemuswalentynkijesieńpiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasteczka

Dodane przez: wiola

Kruche ciasteczka z marmoladą

Ciastka są bardzo kruche. Moje...

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM

Dodane przez: Aga72

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM

Bardzo lubię kombinować w mojej...

ciasteczka z beza

Dodane przez: lucyna19

Kruche ciasteczka z bezą

Wykonanie tych ciasteczek jest...

kruche z pianką

Dodane przez: klementynka

kruche ciasteczka z pianką

Niezwykle kruche ciasteczka, rozpływają...

image-0ontkdc

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche, maślane ciasteczka posypane...

Kruche ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: ewiczka2304

Kruche ciasteczka z marmoladą

Najlepsze ciasteczka pod słońcem....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE