Kruche ciasteczka cytrynowe z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus czekoladowo-pomarańczowy
1. Ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasna (około 5minut).
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
3. Dodaj masło o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę oraz ekstrakt pomarańczowy.
5. Odstaw na chwilę, aby masa czekoladowa lekko przestygła.
6. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
7. Powoli dodawaj masę czekoladową do masy z żółtkami. Najlepiej zrób to łyżką albo szpatułką silikonową.
8. Następnie dodawaj partiami ubite białka do masy czekoladowej. Nie śpiesz się, delikatnie dodawaj po łyżce masy białkowej.
9. Odłóż do lodówki, mus wtedy nabierze bąbelków.
2.Ciasteczka cytrynowe
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (347°F).
2. Sparz cytrynę gorącą wodą i dobrze wyszoruj szczoteczką. Starkuj skórkę na małych oczkach.
3. W dużej misce utrzyj masło, śmietanę i cukier na puszystą masę.
4. Dodaj żółtka, mąkę, sól, wanilię i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
5. Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia ciastek, napełnij ją masą ciasteczkową. Jeżeli (tak jak ja) nie masz tyle szczęścia, wypełnij masą worek cukierniczy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Łatwo nie będzie, gdyż masa jest twarda. Także tu kochane Panie, wykorzystajcie mięśnie swoich "brzydszych" połówek.
6. Wyciskaj ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem, zostawiając 1 do 2cm odległości pomiędzy nimi.
7. Piecz, aż ciasteczka będę lekko złotawe, około 7-10minut. Pamiętaj jednak że każdy piekarnik różnie piecze i po 5minutach zajrzyj, mogą już być gotowe.
8. Przełóż upieczone ciasteczka na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć.
9. Podawaj z musem czekoladowo-pomarańczowym. Niebo w gębusi! :)
Komentarze